dafenz3                        dafenz3
     HOME DAF Z3 100E t2a Touring Modelauto's auto's in de familie Gastenboek Onlangs ook nog gezien!

25e Economentop

woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juni 2019


Laten we dit verslag maar beginnen met het bedanken van de organisatie. Ellie, Gerben en ook Remco. Het was een grandioos, geweldig, zeer geslaagd en prima verzorgd Hemelvaartweekend met een goed programma. Zo dat is er uit, daar konden we niet langer mee wachten en dan nu het ‘beknopte’ verslag geillustreerd met leuke foto’s.

Woensdag 29 mei:
Ik laat werk voor wat het is, beantwoord thuis nog een paar laatstje mailtjes en haal mijn net verworven rijbewijs op bij het gemeentehuis. Zo weer drie kruisjes erbij, CE tikt lekker aan, want je krijgt gelijk BE en C1E. Net na twaalven vertrek ik richting Waimes met de Touring. Alle onderhoudslampjes branden inmiddels. Het gele servicelampje wat ooit vijf groene waren is nu rood geworden, wat niet meer betekent dan dat je nu geacht wordt eens een afspraak met de garage te maken. Ik stel dat nog even uit. Als de Touring de Noordkaap en Moermansk kan halen dan mogen die paar kilometer naar Waimes ook geen probleem zijn. De melding “oil service” en “inspection” negeer ik ook gewoon. Schuifdak open, Nederlandse popmuziek in de cd-speler (ja, wie kent dat nog?) en we kunnen gaan.

Aangekomen in Waimes bij onze accommodatie is er nog niemand, dus parkeer ik de Touring voor de deur. Nog voordat ik een foto kan maken (leuk voor later) stopt er een auto achter de mijne. De beheerster stapt uit. Ze geeft me alvast de sleutels, maar laat wel weten dan ik nog even de borg moet betalen, € 1.000,= cash. Dat laat ik liever aan de leiding over dus na een belletje met Ellie wordt er besloten dat Ellie belt met de beheerster als ze er is. Ze verlaat het pand weer en ik maak me op om een tweede poging te doen om een foto te maken als er opnieuw een auto achter de mijne stopt. Het zijn Johan en Gerben, het feest kan beginnen en ik maak de eerste foto van het weekend.

Nadat Ellie en Remco zijn gearriveerd en de noodzakelijke zakelijke beslommeringen zijn gedaan, wordt het tijd om boodschappen te doen. Ellie stelt nog voor om met twee auto’s te gaan, maar ik verzeker haar dat het wel allemaal in de Touring kan, inclusief 4 personen. Getuige de tweede foto blijkt dit ook inderdaad te kunnen.

Als de familie Van der Klis ook is aangekomen bezoeken we de lokale snacktent voor het avondeten, “Chez Kako, Frites & Burgers”, klinkt goed. Op de terugreis mailen we nog een foto naar Jelle van een wegafzetting waar onze toertocht langs zou gaan. Jelle gelijk in de stress, wij dubbel van het lachen. Ik en Henk-Jan zeggen:”Tijd voor de puzzel. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!” 2.000 stukjes is geen kattepis. De familie Hartmans arriveert en ze nemen gelijk beslag op het zwembad. “Zwembad?” Ja, het is de 25e keer dat we de Economentop houden en de organisatie heeft ons verwend met een heus overdekt zwembad. Wat een luxe! We maken het laat die avond!


Onze accommodatie in Waimes Belgie.


Boodschappen gedaan met Remco, Gerben en Ellie.


Chez Kako.


Johan en Ellie kunnen hun frans toepassen bij het bestellen.


Eetsmakelijk!


Route barree! En hier moet de toertocht, die door Jelle en mij is uitgezet langs. Ik maak me nog geen zorgen.


Eerste Economentoppuzzel, slecht 2000 stukjes. Hij moet af zijn aan het eind van het weekend.


Henk-Jan, Marianne en ik maken een eerste begin.


Saskia "waakt" over haar kinderen, Niels en Erik.


Een eigen zwembad hadden we nog niet eerder!

Donderdag 30 mei:
Ter gelegenheid van de 25e editie van de Economentop had de organisatie iedereen in de gelegenheid gesteld om kleding te bestellen met speciale 25 jaar Economentopopdruk. Dit is een overzicht van alle afgelopen Economentop-edities met plaats en jaartal. Je kon kiezen tussen t-shirts, hardloopshirts of hoodies en zelf je kleur uitzoeken. Er was dan ook een bonte verzameling van kleding in de leukste kleuren. De opdruk was dan weer handig bij de nodige activiteiten. Regelmatig werd er gevraagd of iemand zich even om kon draaien, zodat geraadpleegd kon worden wanneer een bepaalde edtie van de Economentop was geweest. Een erg leuk idee van de organisatie. De leiding zelf had speciale polo’s, met "leiding" erop gedrukt, zodat er geen verwarring kon ontstaan wie “in charge” was.

Donderdag was de eerste complete dag. De ochtend kon je vrij besteden. Een aantal liep een rondje in de omgeving onder leiding van Johan die een route had uitgezocht. De routebordjes waren klein en soms even zoeken, maar de wandeiing was erg leuk. Andere namen een duik in het zwembad of gingen een rondje fietsen of deden in ieder geval een eerste poging, zoals Jorrit, die al snel strandde door ontbrekende onderdelen op zijn fiets.

Donderdagmiddag was de hoofdacitiviteit van de dag. Nu hebben we in 25 jaar al veel speciale voertuigen gehad, waaronder, auto’s, fietsen, solexen, tuktuks, trein, kano’s en boten. Het was de organisiatie toch gelukt iets anders te vinden; railbiken! Op een oud tracee van een spoorlijn was nu een traject uitgezet waar je met een railbike een tocht kon maken. Prima voor de Economen. Je kunt niet verkeerd rijden!


Bonte verzameling shirts.


Een deel van de wandelroute ging langs een oude spoorlijn.


Johan en Klazien maken een ommetje in de ochtend.


Die routebordjes waren nou niet echt duidelijk. Tot overmaat van ramp ook nog een paal er voor gezet.


Het huis stond naast het busbedrijf.


De puzzel schiet nog niet echt op.


Niels en Erik hebben zo hun eigen bezigheden.


Krap parkeren deel 1.


De route van de Railbike.


Saskia, Erik, Klazien en daarachter Johan, Ellie en Gerben.


Onderweg naar Sourbrodt.


Even stoppen voor een fotomoment.


De Railbikers.


Oud stationemplacement.


Zo worden de railbikes omgedraaid.
Tijd voor een drankje en een ijsje bij het eindpunt.


En we gaan weer terug. Dit is makkelijker, want het is bergafwaarts.


Ik laat me rijden.


Ellie, Gerben en Remco trappen al helemaal niet meer.


Restauratie, waar ze heerlijke wafels maakten.


Remco met de eerste lading wafels.


Ellie met de tweede lading wafels.


Nog maar weer eens een wegafzetting.

Onder leiding van Saskia kwam er een heerlijk maaltijd tot stand. Toetje was voor de liefhebbers panna cotta.

Johan Oldenziel en Niels verzorgden na het avondeten de Economentopquiz, met als thema natuurlijk 25 jaar Economentop. Vragen over locaties, waar de t-shirts weer erg van pas kwamen, natuurlijk het koninghshuis, maar ook een ronde over wat de hoogleraren uit onze tijd van de RUG nu deden. De een heeft nu een restaurant, de andere zit in de politiek. Niels teste onze muziekkennis in de muziekronde. De winnaars waren Jorrit, Ed, Stefan, Henriette en Klazien (klopt dit? KLAZIEN: "Ja, dat klopt." JOS:"Dank"). Prima gedaan Johan en Niels!


Erik helpt Saskia bij de panna cotta.


Toetje, panna cotta, met dank aan Erik en Saskia.


Krap parkeren deel 2


Zo kan het natuurlijk ook. Ed, Jos en Jelle.


Of gewoon bij de overburen, zoals Iris en Ruud doen. Het huis staat toch leeg.


Avondspelletjes, door Iris, Annet en Stefan.


De Economentop quiz.


Iedereen heeft zijn aandacht erbij.

Vrijdag 31 mei:
Voor de vrijdag stond er een bezoek aan kasteel Reinhardstein op het programma. Voordat we hier naar binnen gingen, namen we eerst de tijd om te lunchen bij Le Moulin du Bayehon. Het kasteelbezoek werd afgesloten met een uurtje boogschieten. De vaardigheden werden danig op de proef gesteld. Om nou gelijk na het boogschieten weer terug te rijden naar het huisje gaat ook wat ver. En Remco heeft nog wat voorbereidingstijd nodig voor de karaoke. Veel leuker is het om met een groot deel van de groep nog een ijsje te pakken in Malmedy.


Erik, Stefan en Annet proberen het bootje uit. De groep zet in wie als eerste een nat pak heeft. Uiteindelijk houdt iedereen het droog.


Duidelijk te zien wie de leiding heeft.


Lunch bij Le Moulin du Bayehon.


Jorrit en Niels.


Jelle, Remco en Gerben laten de lunch goed smaken.


Alles onder controle Ellie?


Mooi weer maakt het weekend nog beter.


Buiten eten.


De andere boot wordt ook nog even uitgeprobeerd.


Rondleiding door kasteel Reinhardstein.


Het kasteel is door de jaren heen menigmaal weer opgelapt. Aan de stenen is dat te zien. De gele stenen zijn van latere datum.


De gids wijst ons hier nog even op de stenen.


Bijgebouwen.


Ingang van het hoofdgebouw.


Stout geweest of gewoon even proberen? Erik heeft er wel schik in.


De kapel.


Boogschieten met Erik, Stefan en Johan.


Johan heeft talent.


Annet, Marianne en Henriette.


Erik, Johan van der Klis en Gerben.


Erik, Saskia en Ed.
Niels, Jelle en Henk-Jan.


Stefan, Ellie en Klazien.


Annet, Jorrit en Henriet.


Erik, Saskia en Niels.


Economentop t-shirts.


Even uitrusten na het boogschieten.


Na het eten, dit keer verzorgd door Henriet en Gerben met hulp van Henriette, werd het tijd voor Karaoke! Sommigen hadden thuis al flink geoefend en anderen haakten spontaan aan. De openingsact kwam van Gerben en Jelle en ging over de Economenvrouwen. Een eigen bewerking met als basis de “plattelandsvrouwen” van Rooie Rinus en Pe Daalemmer. Een hilarisch stukje proza. Dit was gelijk de intro voor een pittig stukje ABBA, middels het nummer Dancing Queen, vakkundig uitgevoerd door Klazien en Ellie. Ik vertolkte nog “This is de Life” van Amy. Ruud en Ed deden “Paradise by the dashboard light”, Ellie en ik een eigen versie van Frankfurt Oder (Waimes Belgie) en samen met onze eigen Roodkapje (Saskia) deed ik het nummer van Pater Moeskroen. We hadden verder nog optredens van Johan met diverse Franse nummers (heel goed Johan, gedurft!), Henk-Jan en Klazien gaven een uitvoering van Oerend hard en Henriette en Marianne vertolkten een bekend, maar niet meer door mij onthouden nummer (wat was het dames? KLAZIEN:"Hakuna Matata uit de Lion KIng" JOS:"Dank Klazien, daar was ik nooit meer opgekomen!"). Wie ben ik dan nog vergeten? Nou iemand deed nog Sweet Caroline, was dat Jorrit niet? En Jelle en Ellie met Barbie Girl mogen we ook niet ongenoemd laten. Zo ook Ruud en Ed met “nooduitgang” en Gerben, Ruud en Ed vertolten met zijn drieen ook nog een bekend nummer. Verder kwamen voorbij: Stiekem gedanst, Ellie (origineel Anne van Clouseau), Even aan mijn moeder vragen, Islands in the stream (Ellie en Ruud) en Ik verscheurde je foto (Ruud). De avond werd afgesloten met “I will survive” van de Hermes House Band. Dit is toch wel een echt Economentopnummer. Ik zal nog wel wat nummers vergeten zijn, maar de lezer begrijpt het werd een dolle boel! Het was nog lang onrustig in Waimes.


Henriet, Gerben en Henriette bereiden het avondeten.


Stefan en Ed doen ondertussen een potje pool.


Onze Rooie Rinus en Pe Daalemmer met het nummer Economenvrouwen, een bewerking van het nummer Plattelandsvrouwen. Let op de SPAR t-shirts.


Marianne en Henriette.


Oerend hard door Klazien en Henk-Jan.


Jorrit.


Johan en de Franse chansons.


Ik zing een duet met roodkapje (alias Saskia).


Ken en Barbie!

Zaterdag 1 juni:
Met dit drukke programma schoot de puzzel van 2000 stukjes nog niet erg op. En voor de zaterdag was er nog veel meer. Jelle en ik moesten vroeg op en vertrokken al om 8 uur om de puzzelrit te checken en voor te bereiden. Maar we waren natuurlijk niet de eersten aan het ontbijt. Jelle en ik hadden eerder al een leuke autoroute uitgezet en als speciaal element hadden we fotoherkenning toegevoegd. De teams kregen elk 4 foto’s die ze onderweg moesten herkennen. Bij elk punt konden ze een puzzelstukje vinden en al die 24 stukje tezamen gaf een laatste cruciale aanwijzing. Het bord van de eerste foto bleek al gelijk niet meer te bestaan. Maar een nieuwe foto gemaakt en team 1 kreeg deze via de whatsapp toegestuurd. Rond 12 uur konden de teams op pad. 1 team zag een fotopunt over het hoofd. Ik zal niet zeggen welk team, maar Henk-Jan, Ed en Henriette maakten hier deel van uit. Het zij ze vergeven, want dit was inderdaad ook wel een moeilijk punt. Gelukkig lieten ze middels whatsapp weten dat ze de foto gemist hadden, zo slim waren ze wel. Hierdoor kregen de teams die achter hun reden een extra fotopunt om naar uit te kijken. Team 1, bestaande uit Ellie, Judith, Marianne en Lisette lette gelukkig wel goed op en pikte het puzzelstukje op. Dat scheelde Jelle en mij weer een stukje rijden. Het team dat het stukje gemist had wilde wel laten zien dat ze echt wel opletten en gingen nu ook potentiele fotopunten van andere team noemen in de whatsapp, waardoor een ander team dacht dat er weer een puzzelstukje gemist was en het stukje van team 1 meenam en weer voor enige consternatie zorgde. Gelukkig bracht ook hier de whatsapp uitkomst. Bij de laatste steile klim moesten een aantal teams goed opletten voor de fietsers, want natuurlijk was er nog een wielertocht. Uiteindelijk bereikten alle teams het bloedhete eindpunt in Stavelot en kon de puzzel gemaakt worden. Dat lukte zonder enige problemen. Marianne legde het laatste stukje en daarmee was de puzzel compleet. Een compilatie van fotos van 25 jaar Economentop. Daarna meldde Ruud dat de puzzel nog wel omgedraaid moest worden voor de noodzakelijke aanwijzing waar we zouden gaan eten. De kinderen draaiden gecontroleerd de stukjes om en de naam en het adres van het restaurant werden zichtbaar: “La Ferme de la Reine des Pres”, Rue du Moulin 128 6692. Missie geslaagd! Economentoppers, jullie hebben goed samengewerkt en de uitdagingen en problemen prima opgelost.


Het eerste bord bestand al niet meer, dus snel een nieuwe foto gemaakt en via de whatsapp naar team 1 gestuurd.


Vertrek van het vrouwenteam; Ellie, Judith, Marianne en Lisette.


Het team van Iris, Henriet, Stefan, Annet en Erik vind hun eerste foto.


Niels toont hun eerste puzzelstukje.


Het mannenteam is voortvarend bezig en al snel hebben ze ook het tweede puzzelstukje gevonden. Hier Johan en Niels.


Erik mag het puzzelstukje lossnijden.


Jelle en ik vermaken ons ondertussen in Stavelot als de anderen de puzzelrit rijden.


Deze foto is gemist.


Gelukkig ziet het vrouwenteam de fotolocatie wel.


Duimen om hoog bij het team dat het puzzelstukje gemist had.


Jorrit en Johan hebben hun derde stukje gespot.


Voor de kleintjes hangen sommige puzzelstukje wat te hoog. Maar er is altijd hulp.


Johan en Laurens ontgaat het stukje tegen het dak niet.


Ze zijn als eerste terug, Ed, Henk-Jan en Henriette, maar hebben wel een puzzelstukje gemist. Geeft niet, dat lossen de andere teams wel op en geeft weer een extra dimensie aan de puzzelrit.


Nadat het volgende team binnen was, Ruud, Klazien, Saskia en Gerben, kon er voorzichtig een begin gemaakt worden met de puzzel.


Het is warm, Niels laat zich echter niet (letterlijk) uit het veld slaan en pakt het vierde stukje.


Het volgende team komt binnen, het mannenteam met Jorrit, Niels, Remco en Johan.


De puzzel kan worden aangevuld.


Dit stukje hadden ze nou niet mee mogen nemen, maar het zij ze vergeven.


Het vrouwenteam rijdt achteraan, maar weten wel alle stukjes, inclusief de door het andere team gemiste stukje, te vinden.


Annet kan er maar net bij, Stefan houdt het scherpe mesje vast.


Meer stukjes komen binnen door het team van Johan, Renze, Matthijs en Laurens.


En niet veel later komen ook Iris, Henriet, Stefan, Annet en Erik binnen.


De puzzel is nu al bijna compleet.


Wachten is op het vrouwenteam met de ontbrekende stukjes.


Marianne legt het laatste stukje om zijn plek


De puzzel is compleet.


De kids draaien een voor een de stukjes om.

Bij het restaurant, dat in 2006 ook al bezocht was, werd het eerst tijd voor een groepsfoto. De leiding nam dit serieus en maar liefst 5 locaties werden uitgeprobeerd om een mooie foto te maken. Het is toch wel bijzonder dat we nu al 25 jaar een weekend samenkomen en erg veel plezier hebben. Dat had waarschijnlijk niemand gedacht toen we in de jaren negentig van de vorige eeuw studeerden. Er zijn mensen afgevallen, maar er zijn ook partners en kinderen bijgekomen. Inmiddels is er een groep van 27 personen, waarvan er slechts 1 niet kon komen. Dat is toch iets om trots op te zijn. De Economentop heeft een heel speciaal plekje gekregen. En de toekomst is ook al verzekerd. Inmiddels zijn er al mensen die de organisatie op zich willen nemen voor de editie van 2020 EN 2021. Het eten in het restaurant smaakte prima. Ellie kreeg nog een zoen van de kok na de complimenten over het verzorgde eten. Iedereen die snel weer terug naar het huisje wilde, kon zich de moeite sparen. Ik had de sleutel en ben met Gerben rustig achter Ellie en Remco naar de accommodatie gereden, niet realiserende dat de rest met smart zat te wachten tot de deur open zou gaan. Sorry! Samen met Annet, Stefan, Niels, Erik, Laurens, Matthijs en Renze neem ik een duik in het zwembad na deze warme, maar geslaagde dag.


De leiding buigt zich over de juiste compositie voor de groepsfoto.


Al maanden geleden hebben we onze voorkeur voor een menu doorgegeven. Niemand weet dat natuurlijk nog, maar Ellie had dit al voorzien en heeft een lijst met wie wat besteld had.


Ze wijst de obers aan waar de borden heen moeten.

Zondag 2 juni:
De zondag verliep rustig. Wat napraten, opruimen en sommigen liepen of fietsten nog een rondje en andere namen nog een duik in het zwembad. In de middag vertrokken de laatsten naar huis. Op de terugweg zag ik Ellie en Remco nog bij een tankstation staan en in Nederland reden Johan en Gerben een tijdje achter mij. Door de file en nadat ik op een parkeerplaats wat ben gaan ging drinken ben ik ze uit het oog verloren. De puzzel van 2000 stukjes is niet afgekomen en we hebben Union Pacific niet gespeeld, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich prima heeft vermaakt.


Krap parkeren deel 3
De auto van Renze is net iets langer de dan Peugeot van Johan. Het hek kan nu niet open. Even inschikken Jorrit en Renze! Saskia en Jelle houden het nauwlettend in de gaten. Ook Erik houdt goed in de gaten dat het goed gaat.

De leiding heb ik al bedankt, rest mij vooral al de deelnemers (Economen en aanhang) heel erg te bedanken voor dit grandioos leuke en goed verlopen weekend! Gelukkig hebben we de foto’s nog. Foto’s van 25 jaar Economentop!!


Groepsfoto.terug terug

   Evenementen:
  2016

  2015

  2014

  2013

  2012

  2011

  2010

  2009

  2008

  2007