dafenz3                        dafenz3
     HOME DAF Z3 100E t2a Touring Modelauto's auto's in de familie Gastenboek Onlangs ook nog gezien!

Gerben en de 11-fonteinentocht

zaterdag 22 september 2018


Ik ging er al vanuit dat de Rode Fruitmachine de stalling niet meer uit zou komen dit jaar, maar een toerrit uit onverwachte hoek zorgde er toch voor dat de Rode Fruitmachine nog een keer in actie mocht komen. Gerben had ter ere van zijn verjaardag een leuke rit langs de 11 fonteinen in Friesland uitgezet. Nou 11, eentje was nog niet klaar, de fontein in Dokkum. Gelukkig maar, want 10 was al een aardige uitdaging op 1 dag. Gerben verzekerde zich van de medewerking van mij, Victoria en Johan voor het vervoer in stijl. We werden gevraagd met een klassieker naar Leeuwarden te komen en daar geef ik dan graag gehoor aan. Zodoende werd de pick-up van stal gehaald.

Ik verruilde vrijdagavond de Rijdende Wonderlamp voor de Rode Fruitmachine. Nog even voor de niet regelmatige websitebezoeker, de Rijdende Wonderlamp is een BMW E30 Touring uit 1990 waarbij na de Baltic Sea Rally inmiddels alle onderhoudslampjes die hij heeft branden. Het gele ‘onderhoudsindicatielampje’, het ‘oil inspection’ lampje, de ‘tijdsintervalindicatie’ en het algemene ‘inspection’ lampje. De Rode Fruitmachine is een Volkswagen T2a pick-up uit 1969 met vale lak, een niet originele VW-laadbak en een deuk voorin, waarbij de remlichten nogal afwezig zijn de laatste tijd en de brandstofmeter continue ‘leeg’ aangeeft. Het is maar welke van de twee je liever hebt?

Zaterdagochtend om 8:00 zat ik al klaar om mijn medereizigers uit Utrecht en Vreeland op te wachten, zodat we in colonne naar Leeuwarden konden rijden. Centrale vraag vandaag:”Houden we het droog?” Victoria was al vroeg aanwezig met de Blauwe Schicht, een babyblauwe Volvo Amazon uit 1967. Iets later kwam Johan met zijn Peugeot 207 aanrijden. ‘Wat nu Johan?’ ‘Dat was niet afgesproken!’ Maar familieomstandigheden noopten Johan om niet met zijn Peugeot 504 de route te gaan rijden. Op zich ook weer niet zo erg, want 7 mensen passen prima in een Volvo Amazon en een Volkswagen T2a pick-up, zoals later zou blijken.


Verzamelpunt.

Om 10:15 arriveerden we in Leeuwarden, waar Gerben, Jelle, Peter en Marije ons al zaten op te wachten. We kregen koffie of thee met oranjekoek en Johan kon aan Gerben het verjaardagscadeautje overhandigen, een fietsshirt.


Leeuwarden presenteert 'Love'. De gezichten staan naar elkaar toe, maar de ogen zijn gesloten. Ze dromen over de toekomst.

En toen werd het tijd voor de toerrit. De eerste fontein kon lopend bereikt worden. Even het tunneltje bij het station door en we waren er. Daarna was het tijd om de picknickmand te pakken en ons te verdelen over de 2 voertuigen. Marije durfde het wel aan om samen met Jelle en mij in de pick-up plaats te nemen. Best een dapper besluit, want je zit lekker dicht op elkaar op het voorbankje en de linker knie van Marije zit vlakbij de versnellingspook en de hendel voor de handrem. Als dat maar goed gaat! Maar blijkbaar vonden Jelle en Marije het prima zitten in de Rode Fruitmachine, want er was geen wisseling van de bemanning/-vrouwing nodig.


Gerben en Jos bij hun oude school, het Bogerman College.


Het oude gebouw staat er nog steeds.

In Sneek moesten we natuurlijk nog even naar het Bogerman College, waar Gerben en ik bij elkaar in de klas hebben gezeten (5 en 6 VWO). Het oude pand staat er nog steeds, maar het is wel omringd door veel nieuwbouw. De fontein in Sneek staat tegenover de Waterpoort en ziet er best leuk uit. Het mannetje met de kelk draait rond, wat dan weer lastig is voor de groepsfoto met de zelfontspanner.


Man met een Hoorn des Overvloeds in Sneek.

Na Sneek ging de rit verder naar IJlst, met zijn kleurrijke fontein. Hier werd het tijd voor koffie/thee met appelgebak om de trek te stillen. Vervolgens naar Sloten met een hele leuke en mooie fontein en daarna naar Stavoren. Voor Stavoren werd er eerst nog een picknickplaats gevonden en kon de picknickmand opengemaakt worden. Gerben had gezorgd voor een diversiteit aan broodjes, beleg, drinken en andere zaken. En het weer zat ook nog eens mee. De hele dag trouwens! Na de stop treffen we langs de dijk naar Stavoren Ki-surfers aan en niet zo weinig.


Fontein onsterfelijke bloemen in IJlst.


Kievit staat in Sloten en toont een meisje dat op de schouders van een man staat en ze houdt een vogel in haar hand. Marije en Peter kunnen dit beter!


Tijd voor de picknick.


Smakelijk eten.


Ki surfers.

Stavoren had een grote vis met open bek als fontein tussen het Vrouwtje van Stavoren en het station. Misschien wel een van de mooiste fonteinen van de 11 (uh, 10). De fontein in Hindelopen viel een beetje tegen naar mijn smaak. Die van Workum was wel weer geinig met de waterstralen die aan en uit gingen. Altijd proberen om er droog tussendoor te komen. Dat lukte maar gedeeltelijk. En dan komen we in Bolsward, waar naast de kerk zonder dak een mooie en leuke vleermuis was neergezet.


Gerben, Peter en Marije voor de vis in Stavoren.


Als een vis in het water! Wel een van mijn favorieten.


Waarschijnlijk net afgeleverd uit Zweden, deze Kever. Let op de achterwielen. Die staan nog scheef, omdat de auto met een heftruck uit de vrachtwagen is gehaald.


De Woeste Leeuwen van Workum.

Het niveau van de fonteinen na Bolsward nam wat af. De walvis in Harlingen lag ver in het water en de fontein in Franeker was verstopt achter een podium. Gerben vergaloppeerde zich er nog aan. Niet alleen hij, maar ook een iPad en een fototoestel lagen op een gegeven moment in het water van de fontein, voordat iemand er erg in had. We hielden het dus niet droog vandaag! Gerben en water, het is geen gelukkige combinatie (Niet waar Renze?). Is het nog goed gekomen Gerben en Peter?


De vleermuis in Bolsward.


Jawel, Johan mag daar echt wel staan. Achter de fontein is een trapje.


Marije vindt de Rode Fruitmachine blijkbaar ook erg leuk. Rijden zit er niet in, ze heeft geen rijbewijs.

Na het onbedoelde spektakel van Franeker werd het tijd om naar Leeuwarden te rijden. Het was inmiddels donker, het werd kouder, we hadden honger en iemand wilde wel droge kleren. In Leeuwarden werden de drie J’s (Jelle, Johan en ik) naar de plaatselijke Chinees gestuurd om eten te halen. Niet veel later konden we bij Gerben in huis genieten van het lekkere eten en nagenieten van een geslaagde dag.

Victoria en ik reden na de Chinese maaltijd weer naar huis, het was inmiddels 22:00, maar niet voordat we beiden de auto hadden volgetankt in Leeuwarden. Om 23:45 parkeerde ik de Rode Fruitmachine in Almere-Haven.

Zondag de Rode Fruitmachine in de regen weer in de stalling gezet. Drooghouden zat er dus niet in. Die regen was nog wel ergens goed voor, want de remlichten deden het weer toen ik bij de stalling aankwam. Die klassiekers blijven me verbazen.

Gerben, het was een geweldige dag. Prima idee Marije en Gerben om de 11-fonteinentocht te rijden. Het was een onvergetelijk, leuke en mooie dag! De Rode fruitmachine heeft zich weer van zijn beste kant laten zien. Wat een heerlijke rij-auto is dat. De fontein in Sloten, Stavoren en Bolsward waren mijn favoriet en de fontein in Dokkum gaan we nog wel eens bekijken als die klaar is.


Ik heb mijn wagen volgeladen, vol met .....

Dank aan Victoria Hoogenveen voor een aantal van de foto's. Om haar niet het gras voor de voeten weg te maaien, zijn de leukste foto's natuurlijk niet gebruikt. Die komen in het fotoboek.terug terug

   Evenementen:  2016

  2015

  2014

  2013

  2012

  2011

  2010

  2009

  2008

  2007