dafenz3                        dafenz3
     HOME DAF Z3 100E t2a Touring Modelauto's auto's in de familie Gastenboek Onlangs ook nog gezien!

150 jaar Smidts en de Drieborgentocht

vrijdag 1 tot en met zondag 3 september 2017

Dagboek van een weekend Groningen

Donderdag 31 augustus
De Touring wordt weer wakker geschud na 4 dagen rust. Ik besluit donderdagavond de auto eerst te wassen, want je moet een beetje netjes bij Saskia verschijnen. Na het wassen plak ik de naafbadges op de wielen en maak ik nog een paar foto’s op de dijk. De Touring is klaar voor de keuring door het kritische Catan-publiek.

Vrijdag 1 september
Vandaag ga ik voor het eerst met de Touring naar het werk. Het is rustig op de weg en ook bij het kantoor kun je ruim parkeren. Aan het einde van de dag rij ik naar Hoorn. Daar aangekomen vraagt een verbaasde Saskia hoe ik gereden ben en of het druk was. Het blijkt dag Gerben erg veel last van files heeft gehad en hij houdt het voor gezien. Ik heb niks gemerkt. Jorrit en Johan bekijken de Touring. Ze komen ook niet verder dan wat kleinigheden. Ja, in de kofferbak zit niet alles helemaal netjes tegen de zijkanten en aan de binnenkant van de motorkap mist een stukje isolatie. Over de stoelen hoeven ze het natuurlijk niet meer te hebben. Het avondje Catannen verloopt erg gezellig, maar er kan door Johan en mij niet voorkomen worden dat Jorrit en Saskia het thuisvoordeel omzetten in winst. Om circa 1 uur ’s nachts parkeer ik de BMW E30 bij Carl voor de deur.

Zaterdag 2 september
Carl en ik staan vroeg op en rijden naar Willem in Arnhem. We komen daar rond kwart voor acht aan. Met de Ford Torino van Willem gaat de reis verder naar Tolbert. Bij aankomst bij Ford dealer Smidts is het al een drukte van belang. De briefing voor de eerste groep is net geweest en ik kan bijna gelijk bij Geert Hommes instappen om het eerste deel van de rit ter ere van het 150 jarig bestaan van Smidts mee te rijden. Om het 150 jarig bestaan te vieren heeft de familie Smidts diverse Fordclubs uitgenodigd om een toertocht te rijden. De deelnemers zijn verdeeld in drie groepen. Geert zit met zijn Anglia 100E in de eerste groep. Willem en Carl rijden met de Torino in de tweede groep.

Er is een mooie route door de provincie Groningen en Drenthe uitgezet met een bezoek aan drie van de vier vestigingen van het bedrijf Smidts. In de locatie in de stad Groningen staat een uitgebreide lunch klaar met koffie, thee, sap, soep en broodjes. Om half twee gaat de rit verder naar de vestiging in Roden. Eindpunt is Cazemierboerderij in Tolbert. Hier kunnen we aanschuiven aan een heerlijk lopend buffet met van alles en nog wat. Onder het eten worden de foto’s die onderweg zijn gemaakt vertoond en worden de mensen die zich hebben ingezet voor deze dag bedankt. We kunnen met zijn allen concluderen dat het een zeer geslaagde dag is geweest. Het is vooral leuk dat je nu ook eens Fords van andere clubs tegenkomt. Dit geeft een mooie diversiteit aan auto’s, auto’s die je normaal bij de EFCN niet tegenkomt.

Na afloop rijden we samen met Geert naar Slochteren en overnachten we bij Geesje en Geert. Het wordt erg gezellig die avond, maar we maken het ook weer niet te laat. Zondag staat er nog veel meer op het programma. Geert en Geesje hebben bedden voor ons klaargemaakt en we slapen prima.


Donderdagavond eerst de E30 Touring maar eens wassen.


Foto-sessie op de dijk.


Ziet er nog aardig uit voor zijn leeftijd.


Autoquizvraag: "Hoeveel generaties BMW 3-serie Touring zitten er nog tussen mijn E30 Touring (1e BMW 3-serie Touring) en de 320i Touring van onze directeur (F31, huidige 3-serie Touring)?"


Geert staat al te wachten op ons met zijn Anglia 100E. Daarnaast de Cortina Mk 2 van Peter vd Berg, waar Piet en Carla Sneeuw mee zijn gekomen.


Onderweg door Groningen. Langs weilanden en ...


door rustieke dorpjes.


Molen van Garnwerd of Ferwerd.


Kerkje van Oostum(?)


Autobedrijf Boerhof in Groningen.


De diversiteit aan Fords is groot.


De Cortina Mk 1 heeft onlangs een nieuwe eigenaar gevonden, Frans Verhagen.


Carl en Willem zitten in groep 2 en komen aanrijden bij Boerhof.


De deelnemers begeven zich naar de showroom.


Binnen staan broodjes, soep en drinken klaar.


Line-up van vooroorlogse Fords.


T-Ford uit 1925.


De vader van Geert zat ook bij de brandweer, dus dit is wel een toepasselijk plaatje.


Hele mooie Prefect 100E uit 1959.


Dit geeft de diversiteit aan Fords mooi weer.


Taunus TC1.


Ook "ZG"!


Inmiddels zijn we bij Auto Smidts in Roden.


Fraai pand.


Geert maakt foto's, Carl bewondert de Torino.


Maar tijd om verder te gaan. We rijden achter de Zephyr cabtiolet van Andre Boers.


Door het dorpje Nietap.


Eindpunt in Tolbert.


De oudjes doen het nog best.


Hier een rijtje meer 'recente' Fords.


Johan Beumer en zijn Zephyr.


Ford Taunus P4.


Foto-presentatie met hier de Cortina Mk 2 waarmee Piet Sneeuw is gekomen.


Anglia 100E van Geert Hommes.


Menno Smidt bedankt iedereen voor de mooie en zeer geslaagde dag.


Fordfolders in een expositie.


Met deze foto van de Torino, Prefect en Anglia sluiten we het verslag van zaterdag af..

Zondag 3 september
Opnieuw is het mooi weer. Na een heerlijk ontbijt is de eerste etappe een korte. De start van de Drieborgentocht is bij de Fraeylemaborg in Slochteren en dat is bijna om de hoek bij de familie Hommes. We zijn een van de eersten en hebben daardoor genoeg tijd om rond te lopen en de auto’s van de deelnemers te bekijken. Opnieuw een mooie, maar ook lange rit door de provincie Groningen. Hier kun je nog rustig rondtoeren. Sommige stukken hebben we zaterdag ook gereden, maar nu vaak vanuit de andere richting. Meestal valt het ook niet op dat we gebieden al eerder hebben gezien. Tijdens de route worden er nog 10 vragen gesteld. Deze lijken niet al te moeilijk, maar toch hebben we twee vragen fout of gemist. Rond half vier arriveren we weer bij de Fraeylemaborg. Dan is het ook wel mooi geweest. We hebben twee dagen met een route van meer dan 100 kilometer per dag door de provincie Groningen achter de rug. Groningen is mooi, er gaat niks boven Groningen, maar ruim 200 kilometer is misschien ook net iets te veel van het goede. Om vijf uur is de prijsuitreiking en wat blijkt? We vallen buiten de prijzen. Maar niet getreurd, want we krijgen wel een mooie mok als aandenken.

Geert en Geesje halen broodjes kroket en patat en dit gaat er wel in na een dagje toeren. Lekker buiten in de zon voor hun huis laten we de maaltijd smaken en genieten we na van het leuke weekend. Maar het wordt ook tijd om de terugreis aan te vangen. Eerst weer naar Arnhem, Willem thuis afzetten en de auto omwisselen en dan naar Lelystad, Carl thuisbrengen. Rond half elf ben ik thuis in Almere-Haven.

Geert en Geesje heel erg bedankt voor de gastvrijheid. We hebben prima geslapen en de rest was ook zeer goed verzorgd. Ook de familie Schmidt wil ik hartelijk bedanken dat we mochten deelnemen aan deze leuke dag. Tot slot Willem natuurlijk nog bedankt, dat hij zijn auto ter beschikking wilde stellen en ons wilde vergezellen dit weekend.


De Anglia is startklaar voor de tweede dag.


Mooie Renault 8.


Speciaal voor Eric een Ascona B.


Toyota.


Tweemaal Mercedes ponton.


Fiat Multipla.


Rover 3.5 LITRE COUPE.


Tatra 603


Het was een gezellige drukte.


Leuke Eend.


Briefing voor we mogen vertrekken.


Geert en Willem overleggen onderweg.


Pauze bij de Molen.


Audi 100 en DKW.


Chrysler.


Martinitorendrop.


Geert door de bocht.


Een brug die in zijn geheel verticaal omhoog gaat in Aduard.


De muziek heet ons welkom als we terug zijn in Slochteren.


Deze is voor Victoria of Harry zo je wilt.


Triumph en kever.


De borg voor de voorkant.


en van de achterkant


Citroen vrachtwagen.


De Peugeot 403 Familiale is natuurlijk speciaal voor Johan.


En met deze Daf 33 sluiten we het verslag van de zondag af.terug terug

   Evenementen:


  2016

  2015

  2014

  2013

  2012

  2011

  2010

  2009

  2008

  2007