dafenz3                        dafenz3
     HOME DAF Z3 100E t2a Touring Modelauto's auto's in de familie Gastenboek Onlangs ook nog gezien!

Jelle en de 6 kastelenroute

zaterdag 14 mei 2022

Vrijdagavond 13 mei 2022, tijd 21:00. Ik heb nog geen speciale plannen voor het komende weekend. Op mijn to-do-lijstje staat het afmaken van het fotoboek over 2011-2012. Ik heb nog een kortingsbon en die verloopt op 22 mei, dus het fotoboek moet wel binnenkort af. Vorig weekend heb ik al de laatste foto's gemaakt samen met Carl van de SX-27-TL. Die moet namelijk op de voorkant. Daarnaast moet de achterklep van De Rijdende Wonderlamp nog een keer onderhanden genomen worden i.v.m. roest. De achterkleppen van de E30 Touring zijn hierom berucht. De klep is gemaakt van diverse stukken staal, die aan elkaar gelast zijn. Het geheel is afgewerkt met een kunstofplaat en rubbers. Dit wil nogal roesten vooral bij de latere versies van de achterklep die in Hongarije zijn gemaakt. Ik heb waarschijnlijk nog een degelijke Duitse achterklep, maar ook die begint langzaam te roesten. Maar om 22:00 is het programma compleet anders.

Tijdens wat geneuzel in de WhatsApp Auto groep over het kenteken "02-PD-LD" en "blauwe met 2 witte strepen" meldt Jelle terloops dat hij morgen weer naar een Jeep gaat kijken. Hij stuurt mij persoonlijk een WhatsApp met de link naar de advertentie. Ik kijk even snel en deze ziet er zo op het oog niet verkeerd uit. Ik check nog even snel waar de auto staat, Diepenheim, ach dat is te doen, en vraag Jelle of hij nog een stel ogen wil morgen. Niet veel later staat er een afspraak op zaterdag 14 mei om 12:00 bij kasteel Warmelo.

Ik arriveer zaterdag, na een binnendoorroute, om 11:30 bij kasteel Warmelo en parkeer de auto. Ik loop alvast naar het kasteel. Niet veel later komt Jelle ook aanlopen. We nemen een kopje koffie met appelgebak op het terras van het kasteel en bespreken het plan van aanpak. We gaan eerst op de fiets naar de Jeep kijken en aansluitend in de omgeving fietsen.


Kasteel Warmelo; in 1315 gebouwd en daarna veel aangepast. In 1952 gekocht door Prins Bernard en zijn moeder heeft er tot haar dood gewoond.

Dus Jelle en ik een klein stukje fietsen naar het hart van Diepenheim. Daar aangekomen zien we een divers aanbod aan auto's. Zowel modern als klassiek.


Nog meer leuk speelgoed in de showroom.

De Jeep (en nu volgt mijn oordeel en mijn vrienden weten dan ook gelijk hoe Jelle er over denkt!) ziet er niet verkeerd uit. Diep zwart met donkerrode bekleding. Bloedmooi! Ik hou daar wel van. De auto heeft nog de originele uitstraling, net stoer genoeg voor een Amerikaanse Jeep, maar niet overdreven. V8, gastank, trekhaak en airco, alles wat Jelle op zijn wensenlijstje heeft staan. Weinig roest en de beste Jeep die ik samen met Jelle gezien heb. Oké, we hebben na een uurtje kijken een aardig lijstje met gebreken, maar dat zijn voornamelijk kleinigheden. Een rondje rijden is lastig, want de auto wil niet starten, ondanks dat deze de vorige dag rijdend binnen is gezet. Starthulp met een extra accu biedt niet de gewenste oplossing, maar we geven niet gelijk op. Het is mooi weer, het is een mooie auto en we zijn er nu, dus we willen wel even een stukje sturen. Nadat iemand op pad is gestuurd voor 10 liter brandstof en deze in de tank is gekieperd, wil de motor na enige aarzeling starten en loopt al snel heel netjes. Groene platen erop en we gaan op pad!


Jeep Wagoneer 5.9 V8 Limited Wagon uit 1971.


Dat reservewiel achterop zie je ook niet vaak, maar vind ik wel stoer en bij de auto passen.


Dat past wel bij Jelle.

Jelle neemt eerst plaats achter het stuur. Hij rijdt en remt goed, maar heeft wel de 'overdreven' weke stuurbekrachtiging van een oude Amerikaan. Daar moet Jelle wel even aan wennen. Toch heb ik het idee dat Jelle wel schik in de auto heeft. Ik neem na een aantal kilometers het stuur over en kom tot de conclusie dat het een prima rijdende auto is. Ja, typisch Amerikaans met de V8-roffel, vage besturing en enorme motorkap waar helemaal in de verte het Jeep-logo op de neus prijkt. Bij terugkomst wil de verkoper wel zaken doen, maar Jelle slaapt er nog even over. Heel verstandig!

Dan stappen we op de fiets en al snel komen we een bordje tegen van de 6 kastelenroute. Dit is een 35 kilometer (maar dat weten we dan nog niet) lange fietstocht langs de vele kastelen die Hof van Twente rijk is. We besluiten de duidelijke bordjes te volgen en zien wel waar we uitkomen. Het is lekker fietsweer en we rijden door een rustige en heel mooie omgeving. We komen de volgende kastelen tegen (sommige ook wel Havezathe genoemd). Telt u even mee?


Hier de route die we gefietst hebben.


Huis Nijenhuis, eerst genoemd in 1457. Het middeldeel is gebouwd in 1655 en ontworpen door de Amsterdamse architect Philip Vingboons.


Kasteel Weldam, voor het eerst genoemd in 1389.


Station Goor. Het is wel niet een kasteel, maar in het klein staat het op mijn modelbaan, dus daar fiets ik graag een stukje voor om. Vandaar ook die gekke aftakking bovenin het plaatje van de route.


Het gebouw is nu een museum, maar de rest van het station (de perrons) is nog gewoon in gebruik.


We wachten natuurlijk nog even tot er een trein komt.


Of twee, nog mooier.


Van dit kasteel ontbrak elk bordje met informatie. Dus de vraag aan u website-bezoeker:"Welke kasteel is dit?"


Watermolen Den Haller, de oudste nog bestaande watermolen van Nederland. Met de EFCN zijn we hier tijdens de 2e watermolenrit ook langsgekomen en hebben hier toen een ijsje genuttigd. We waren toen zowel met de Anglia als met de Corsair. Dat gebeurde niet vaak dat we met allebei onze Engelse Fords gingen en dan nog wel zo ver weg. De goede oude tijd!


Over tijd gesproken; "Tijd voor een ijsje!"


Huis Westerflier, al in 1046 genoemd. In 1729 werd het oude huis afgebroken en het huidige pand gebouwd.


Huis Diepenheim.


De oudste Havezathe van het stadje Diepenheim


Dat is 6, dus gelijk het laatste kasteel op onze route.

In Diepenheim eten we nog wat en daarna fietsen we terug naar kasteel Warmelo. Het was een leuke en zeer geslaagde dag en ruim voor het begin van het Eurovsie Songfestival ben ik weer thuis.terug terug

   Evenementen:  2016

  2015

  2014

  2013

  2012

  2011

  2010

  2009

  2008

  2007