dafenz3                        dafenz3
     HOME DAF Z3 100E t2a Touring Modelauto's auto's in de familie Gastenboek Onlangs ook nog gezien!

25e Oldtimerdag Ruinerwold

zaterdag 19 augustus 2017

Een zeer geslaagde dag!

Er waren dit jaar drie redenen om met de DAF naar de Oldtimerdag Ruinerwold te gaan. Ten eerste had ik nog geen foto van de DAF tijdens de toerrit. De eerste jaren dat we naar Ruinerwold gingen waren we ook met de DAF, maar toen mocht je de toerrit nog niet met een vrachtwagen rijden. De jaren daarna gingen we met andere auto’s en inmiddels had ik van elke auto al een foto tijdens de toerrit, behalve de DAF. Daar moest verandering in komen; ik wilde ook een foto van de DAF en inmiddels mogen de vrachtwagens ook alweer vele jaren de toertocht rijden. Dus het doel dit jaar, een foto van de DAF tijdens de toerrit!

Ten tweede hadden we nog steeds een 5 meter lange mast van een lantaarnpaal in de stalling liggen en het werd nu eindelijk tijd om die af te leveren in Stiens. En ten derde begint Ruinerwold een ontmoetingsplaats te worden van vele bekenden en de meeste daarvan staan op het vrachtwagenveld.

Genoeg redenen om de DAF uit de stalling te halen.

Het weekend begon op vrijdagavond met een uurtje fietsen naar de stalling. Ja, heb je eindelijk een auto bij huis, staat die voor een check-up en beurt bij de garage. Niet lang nadat ik bij de stalling was aangekomen arriveerde Carl ook op de fiets. Tafelblad en lantaarnpaal werden ingeladen en de DAF de stalling uit gereden. Voltanken hoefde niet, want dat was aan het einde van de OCV rit van juni gedaan. Vrijdagavond vroeg naar bed, want we wilden zaterdag vroeg in Ruinerwold zijn.

Zaterdagochtend ging de wekker om 6 uur. Net na zevenen vertrokken Carl en ik richting Ruinerwold. Het was droog, maar het had flink geregend die nacht. De auto was nog helemaal nat. Via Nagele, Ens en Zwartsluis zijn we naar Ruinerwold gereden. Op de Kadoelersluis kregen we een telefoontje. Tjitske met de vraag: ”Waar zijn jullie nu? Wij zijn al bijna in Ruinerwold!”. Net voor de A28 bij Meppel zeg ik nog tegen Carl: ”Kijk we komen op de foto!” Was het Tjitske, die ons samen met Victoria al stond op te wachten. Victoria was vanuit Vreeland eerst naar Nunspeet gereden om Tjitske op te pikken. Ook Fokke was al aangekomen vanuit Workum met de Ford D-truck. Met zijn drieën reden we verder naar Ruinerwold.

Omdat we vroeg waren konden we relatief makkelijk het dorpje binnenrijden en een plekje zoeken op het vrachtwagenveld. Helaas moet je nog wel het hele dorpje omrijden om uiteindelijk op het juiste veldje te komen, maar ach dat hoort er nu eenmaal bij. Voor Victoria en Tjitske was het geen probleem om de verkeersregelaars te overtuigen dat ze bij de beide vrachtwagens hoorden. Voor negenen stonden we geparkeerd. Nu was het alleen nog wachten op Johan, die vanuit Assen met de Peugeot 504 zou komen. We begonnen alvast de eerste handen te schudden van de EFCN-leden die ook elk jaar naar Ruinerwold komen. Vervolgens besloten we om ons alvast in te schrijven en ook Johan zijn bescheiden op te halen. Ik kocht gelijk maar een T-shirt van het evenement. Nadat we verenigd waren met Johan, zochten we het traditionele terras op voor koffie met appelgebak. Je moet tenslotte die bonnetjes wel gebruiken. Het wachten was nu op de laatste deelnemer van onze groep, Gerben. Nadat die zijn (te nieuwe ) Suzuki op het drassige parkeerterrein had gezet, rook hij de koffie en spoedde zich naar het terras. Het clubje was compleet!

Met zijn allen liepen we na de koffie het dorpje door. Hier stond weer een verscheidenheid aan leuke voertuigen, auto’s, trekkers, brommers, vrachtwagens, noem maar op. Het aantal deelnemers op deze 25e editie leek iets minder dan eerdere jaren, want het grote veld stond lang niet vol. Dit zal waarschijnlijk door de weersvoorspellingen zijn gekomen. Er werd hier en daar regen voorspeld. Nou dat was vooral daar, want tijdens de hele dag was het nagenoeg droog en eigenlijk best lekker weer. Nog een broodje hamburger gescoord (de maag begon te knorren) en al etend kwamen we Geert Hommes tegen die voor ons de tent zou meenemen die we gaan gebruiken voor de nieuwe uitdaging met Jelle en Ed (maar hierover later dit jaar vast meer!).

Stipt om twee uur was het tijd voor het vrachtwagenveld om zich op te stellen om aan de toertocht te beginnen. Inmiddels had ik Karel Hoogendoorn en Ad Verkaik ook al getroffen. Goede bekenden van de OCV. Nadat de autoschikking (wie met wie in welke auto mag (mee)rijden) had plaatsgevonden gingen we van start. Karel Hoogendoorn van ‘ons’ clubje voorop met de Bedford, achter hem Ad Verkaik met gelegenheidsbijrijder Carl in de DAF F2000. Vervolgens kon Victoria met de Amazon aansluiten, nadat er een paar andere voertuigen zich er tussen hadden genesteld. Gerben vergezelde haar. Ik volgde samen met Johan in mijn DAF en Tjitske en Fokke sloten aan met de D-truck. Bij het wegrijden nog wel even goed opletten dat ik die boomtak omzeilde die zich dicht naast de rechterkant van de huif bevond. Maar alles ging goed. Het rijden met een vrachtwagen door de drukke hoofdstraat was nog best een uitdaging. Veel mensen en sommigen lijken geen idee te hebben wat er allemaal achter hun rijdt. Ze steken gewoon over of wijken uit, zodat ze vlak voor je auto komen. Maar voorzichtig reed ik met een langzaam tempo door en iedereen kon de DAF ontwijken. Nadat we het dorpje uit waren even een rotonde linksom nemen en toen kon de toerrit echt beginnen. Voordat we er erg in hadden was het fotomoment al daar. Verder verliep de toerrit prima en ik moet zeggen dat er beter doorgereden werd dan bij de meeste ritjes van eerdere jaren met de personenauto’s. We hoefden niet stil te staan om te wachten. Ook niet toen we Ruinerwold weer binnen reden. Dat waren we wel anders gewend de afgelopen jaren. Eigenlijk was het altijd vaste prik dat we een halfuurtje stilstonden om het dorp weer in te komen. Op zich vaak ook erg gezellig. Lekker onderweg met de mensen voor en achter je een praatje maken.

Nadat het hele spul weer een plekje gevonden had op het veld konden we het vaantje en foto gaan ophalen. Missie geslaagd. Ik heb nu ook een foto van de DAF, met als bonus een stukje D-truck. Volgend jaar is Carl weer eens aan de beurt om met een auto op te komen draven. Hij heeft nog een heel jaar de tijd. Anders schijnt de BMW E30 ook een optie te zijn, want ik heb meerdere exemplaren gezien op het evenement, maar zelf vind ik hem met 27 jaar nog iets te nieuw.

Aan het eind van de dag zijn we met het hele clubje bij restaurant “Frederikshaven” in Uffelte gaan eten. Eerst een mooie line-up gemaakt van de voertuigen en daarna het restaurant in. We waren met zijn zevenen en jawel iedereen moest/wilde natuurlijk weer een andere variant van de schnitzel, dus zeven verschillende menu’s. Victoria en ik namen nog een ijsje toe, de rest sloot af met koffie. We konden terugzien op een zeer geslaagde 25e Oldtimerdag Ruinerwold. Na het eten reed Johan weer naar Assen, Gerben naar Leeuwarden, Fokke en Tjitske naar Nunspeet en Carl en ik naar Hardegarijp. Die lantaarnpaal zijn we nog niet kwijt, want de afnemer belde op dat hij nog een ander transportklusje had en dat het dan in een moeite door kon gaan. Zaterdagnacht heeft het flink geregend in Friesland, maar dat deerde de DAF blijkbaar niet. Zondag zijn Carl en ik aan het einde van de dag vanuit Hardegarijp weer naar de polder gereden en hebben we de DAF in de stalling gezet. Op de fiets ben ik tot slot weer naar Almere-Haven gegaan. Ik heb erg genoten, de DAF heeft het prima gedaan en we hebben weer veel bekenden gezien. Weer een hoogtepunt van het jaar gehad. Blijkbaar zijn de anderen ook goed thuisgekomen, want gedurende het weekend kwamen de foto’s in grote hoeveelheid voorbij. Ruinerwold, het blijft toch een uniek en erg leuk evenement.


Tjitske zet Fokke op de foto bij aankomst net voor Ruinerwold. (FOTO VICTORIA)


"He, we komen op de foto! Oh, het is Tjitske!" (FOTO TJITSKE)


Hallo Tjitske! (FOTO TJITSKE)


Victoria, Tjitske en Fokke wachten ons al op vlak voor Ruinerwold.


Aangekomen op het vrachtwagenveld met mijn DAF, D-truck van Fokke en Amazon van Victoria.


Dat past net!


DAF 2800.


Ford Escort Mk 1 van Hagenzieker en Ford Anglia 105E van Van Beusekom.


Volkswagen K70.


Fiat 850 E uit 1973.


Eric, een VW 181 is ook welkom hoor!


Brandweerplein met een fraaie Commer.


Zoeken tussen de modelauto's en boeken of er nog iets van onze gading tussenzit. (FOTO VICTORIA)


Koffie met appelgebak. Dat gaat er wel in. (FOTO VICTORIA)


Let op de kentekens van deze Saabs.


Toyota Corolla 1100 uit 1968.


Mini uit 1975


Auto Union 1000 Super uit 1962.


Carl en Victoria genieten volop. (FOTO GERBEN)


Authentieke klederdracht (FOTO GERBEN)


Peugeot 404 Familiale.


Handig zo'n derde zitrij.


Carl kijkt eens of een Peugeot 404 ook een leuke auto is. (FOTO JOHAN)


Peugeot 403 Familiale.


Deel van het brommerveld.


Goggomobil TL 250 uit 1959.


De nieuwe wel te verstaan!


Volvo Amazon met Mostard Yvonne caravan.


Peugeot 204.


Leuke collectie Saab 900's en 90's.


Peugeot 204 break.


Johans Peugeot 504 naast een DAF 55 coupe.


VW Golf GTI MK1.


Peugeot 504.


Bedford van Karel Hoogendoorn.


Carl maakt een praatje met Karel.


Bedford met daar achter de DAF F2000 met aan het stuur Ad Verkaik.


"He, wat doe jij daar Carl! Niet met vreemden meegaan hoor!"


Carl bij Ad Verkaik in de DAF F2000.


Voorzichtig bij het wegrijden om die tak niet te raken. (FOTO TJITSKE)


Ik zet hem achter de Amazon van Vic om de toerrit te gaan rijden. (FOTO TJITSKE)


We gaan beginnen aan de toerrit.


Opstellen. (FOTO VICTORIA, GEMAAKT DOOR JOHAN)


Veel belangstelling bij vertrek. (FOTO VICTORIA GEMAAKT DOOR JOHAN)


De D-truck van Fokke volgt ons.


We rijden tussen de mensenmassa door. (FOTO JOHAN)


Nadat we Ruinerwold uit zijn kunnen we lekker doorrijden. (FOTO JOHAN)


We rijden door Echten. (FOTO VICTORIA GEMAAKT DOOR JOHAN)


Victoria houdt de gang erin. (FOTO VICTORIA GEMAAKT DOOR JOHAN)


Gerben neemt zijn taak als fotograaf serieus. (FOTO GERBEN)


En ook Johan probeert mooie plaatjes te schieten vanuit de DAF. (FOTO GERBEN)


Weer terug op het vrachtwagenveld na een ritje rijden.


Glas 1700 GT uit 1966.


Heel fraaie cabriolet.


Audo 60 L uit 1972 en NSU Prinz 4 uit 1971.


Nog een Peugeot 204 break.


DAF 55 uit 1969.


Tjitske haalt de foto op.


De Sik van de STAR uit Stadskanaal.


Johan, iedereen is al naar huis hoor!


Geslaagde 25e editie van de Oldtimerdag Ruinerwold. Sommige deelnemers reserveren alvast een plekje voor volgend jaar! (FOTO JOHAN)


Line-up bij Frederikshaven in Uffelte.


Peugeot 504GL van Johan, Amazon van Victoria, DAF A1600 van Jos, Ford D-truck van Fokke en tot slot nog een D-truck uit Friesland.


Lekker!!


Het was een mooie en zeer geslaagde dag, dank Victoria, Johan, Gerben, Fokke, Tjitske en Carl.


De DAF in Hardegarijp.

Gerben, Johan, Victoria, Carl, Jos, Titske en Fokke. (FOTO VICTORIA)terug terug

   Evenementen:


  2016

  2015

  2014

  2013

  2012

  2011

  2010

  2009

  2008

  2007